Potrebujeme:
1 liter plnotučného mlieka, najlepšie od domáceho dodávateľa
1 ks biely jogurt
20 dkg vykôstkovaných ďatlí
0,5 l vody
Postup:
JOGURT:
Do tepluvzdornej nádoby vylejeme mlieko a zohrejeme ho na 80C. Necháme ho vychladnúť na cca 50C. Následne do mlieka vmiešame jogurt.
Uzavretú nádobu s jogurtovým mliekom položíme na pekáč, do ktorého nalejeme cca 2cm vody a vložíme do rúry, ktorú si vyhrejeme na 50C a vypneme. Po hodine opäť rúru nahrejeme na 50C a opäť vypneme. Nádobu nevyberáme a ani rúru neotvárame. Tento proces opakujeme aspoň 5x a necháme potom jogurt ešte v rúre aspoň 2 hodiny.
Potom môžeme dať jogurt vychladiť do chladničky.
TIP: nechajte si aspoň 1dcl tohto jogurtu na prípravu ďaľšieho jogurtu.
SIRUP:
Do kastróla dáme vykôstkované a umyté ďatle a zalejeme ich vodou. Privedieme k varu a na miernom plameni za obcasného miešania varíme cca 10 minút. Po vychladnutí zmes rozmixujeme a cez sitko prepasírujeme. Takto pripravený sirup môžeme pridať k jogurtu.